Att rosta kål i ugnen blir ett tillbehör som passar bra till kött, fisk och kyckling. Här använder jag spetskål, men om vitkålen är mjäll och fin går det lika bra. Servera med potatispuré.
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g torskrygg
- ½ dl salt
- ½ l vatten
- svartpeppar
- smör att steka i
- 1 liten bit rökt sidfläsk (ca 50 g)
Rostad kål
- ½ spetskålshuvud
- 1 gul lök
- olivolja
- lite honung
- några klickar smör
- ett par kvistar timjan
Vitvinssås
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- ½ dl torrt vitt vin
- 1 tsk koncentrerad fiskfond
- 1 dl grädde
- salt och nymalen vitpeppar
- ½ tsk maizena
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 225 grader utan varmluft)
- Skär kål och lök i klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och honung. Klicka över lite smör, strö över hackad timjan, salta och mal över svartpeppar. Baka mitt i ugnen tills kålen är mjuk (ca 40 minuter).
- Dela torsken i 2 portionsbitar. Blanda salt och vatten och låt fisken rimma ca 15 minuter i lagen. Torka av och mal över svartpeppar. Stek fisken i smör och ös under tiden. Kontrollera att fiskens innertemperatur blir ca 45 grader.
- Skär fläsket i tärningar och stek det knaprigt i en klick smör. Ställ åt sidan.
- Fräs hackad schalottenlök i smör utan att den tar färg. Häll i vinet och koka ner till hälften. Tillsätt fiskfond och grädde. Koka ytterligare en stund. Smaksätt med salt och vitpeppar. Red av med maizena utrörd i lite vatten.
- Lägg upp fisk och kål på varma tallrikar. Strö över fläsket och servera med sås, potatispuré och lite picklad fänkål.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar