Vårens primörer är här! En omistlig dessert så här års är rabarber, och recepten på rabarberpaj är oändligt många. Den här varianten med ett knäckigt havrelock är fantastiskt god. En kallrörd vaniljsås (råkräm) passar bra till. Det är också jättegott med en kula vaniljglass.
Ingredienser till en paj, ca 25 cm i diameter
- 150 g smör
- 2 dl strösocker
- ½ dl sirap
- ½ dl vispgrädde
- 3 dl havregryn (gärna fibergryn)
- 1½ dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- ½ tsk salt
Fyllning
- 300 g rabarber
- 2 msk strösocker
- ½ msk majsstärkelse
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skölj och skiva rabarbern. Skala eventuellt, om rabarbern är grov. Blanda med socker och majsstärkelse och lägg dem i botten av en pajform.
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med socker, sirap och grädde.
- Tag av från plattan och blanda ner havregryn och mjölet blandat med bakpulver och salt.
- Bred ut smeten över rabarbern och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
- Servera tillsammans med råkräm eller glass.
Råkräm
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 dl vispgrädde
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar