Att vit sparris går bra ihop med hollandaisesås är en gammal sanning. Men mousselinesås vad är det? Jo helt enkelt hollandaisesås med en liten klick vispad grädde. Det blir en luftig och god sås till sparrisen.
Ingredienser till 2 portioner
- 4 stora vita sparrisar
- ca 1 l vatten
- salt
- ett par citronskivor
- finhackad gräslök att toppa med
Mousselinesås
- 2 äggulor
- 2 tsk vatten
- en nypa salt
- 1 msk pressad citron
- 100 g rumsvarmt smör
- 1/4 dl vispgrädde
Gör så här:
- Skala sparrisen noga och skär bort den nedersta torra delen.
- Koka upp vatten, salt och citronskivor i en vid kastrull eller traktörpanna. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Lägg i sparrisen och koka på låg värme i ca 10 minuter . Prova att sparrisen är mjuk men fortfarande har spänsten kvar. Koktiden beror naturligtvis på hur tjock sparris du har.
- Vispa grädden och ställ den åt sidan. Vispa ihop äggulor, citron och salt över svag värme tills den blir en tjock kräm. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i smöret i små klickar. Vänd ner den vispade grädden och smaksätt med salt och eventuellt lite mer citronsaft. Ställ såsen åt sidan, men värm inte upp den på nytt! (Då spricker den.)
- Lägg upp sparrisen på två tallrikar. Häll över såsen och finhackad gräslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar