onsdag 21 april 2021

Marinerade kycklingklubbor med bulgursallad och guacamole




Kycklingklubbor är billig och god mat. Köp gärna färska, men frysta fungerar också. Att tillaga kycklingdelar där benet finns kvar ger mycket mer smak än filéer. Här låter jag kycklingdelarna ligga i en marinad någon timme i kylskåpet för ännu mer smak.

Ingredienser

  • 1 kycklingklubba per person
  • salt och nymalen svartpeppar
  • några kvistar färsk timjan

Marinad

  • ½ dl olivolja
  • ½ dl japansk soja
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 rivna eller pressade vitlöksklyftor
  • ½ tsk chiliflakes

Bulgursallad (2 portioner)

  • 1 dl bulgur
  • 2 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 5 körsbärstomater, halverade
  • 150 g broccoli (fryst fungerar bra)
  • ½ dl gula russin
  • ½ dl hackade torkade aprikoser
  • 2 msk finhackad färsk oregano
  • 2 msk hackad bladpersilja 
  • 1 msk olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar



Guacamole med yoghurt (2 portioner)

  • 1 avokado
  • saft och rivet skal av ½ lime
  • 1 dl rysk yoghurt (turkisk eller grekisk fungerar också bra)
  • salt och chiliflakes efter smak

Gör så här:

  1. Vispa samman ingredienserna till marinaden. Dela kycklingklubborna i leden och lägg dem i marinaden i dubbla plastpåsar. Låt kycklingen marinera minst 1 timme i kylskåpet. Vänd ett par gånger så att marinaden kommer åt alla sidorna av kycklingen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader och lägg kycklingen med marinaden i en ugnsform. Salta och mal över svartpeppar. Hacka färsk timjan och strö hacket över kycklingen.
  3. Sätt in i ugnen och stek ca 45 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt när du tar ut den. Köttsaften ska vara helt klar när du sticker i låren. (minst 75 grader),
  4. Under tiden gör du bulgursallad och guacamole.
  5. Koka bulgur i vatten och kycklingfond enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
  6. Koka broccolin lätt i saltat vatten.
  7. Dela broccolin och blanda den med bulgur och övriga ingredienser. Tillsätt lite olivolja och smaka av med salt och peppar.
  8. Mosa  eller mixa avokadon och blanda ner övriga ingredienser till guacamolen. Smaka av med salt och chiliflakes.
  9. Servera kycklingen med bulgursallad och guacamole.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar