Vit sparris är nog den primör som för mig startar våren. Servera den nykokt tillsammans med hollandaisesås eller som här tillsammans med lufttorkad skinka och brynt smör. En fantastisk förrätt så här i april. Om du hellre äter grön sparris går det lika bra, grilla då sparrisen i stället för att koka den.
Ingredienser till 2 portioner
- 4 vita sparrisar
- 4 skivor lufttorkad skinka
- en liten näve småbladssallad
- en liten bunt ärtskott
- 2 msk rostade pinjenötter
- salt
- strösocker
- citronsaft
Brynt sojasmör
- 50 g smör
- 1 msk japansk soja
- 1 msk yuzusaft eller saften av ½ lime
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och låt det bryna tills det är gyllenbrunt och nötdoften börja komma fram. När du tycker det är klart bryner du någon minut till! Ta från värmen och vispa ner soja och yuzusaft. Ställ åt sidan.
- Skär bort den nedre torra delen av sparrisen. Skala noggrant med potatisskalare medan sparrisen ligger plant på en skärbräda.
- Koka upp vatten med 2 tsk salt, 2 tsk socker och en msk citronsaft per liter vatten. Lägg i sparrisen och koka på låg värme tills den är mjuk men fortfarande har spänst kvar. Ta upp sparrisen och låt den rinna av på en handduk.
- Lägg upp sparris på tallrikar tillsammans med skinka, sallad och ärtskott. Strö över pinjenötterna. Värm smöret och ringla över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar