En torskrätt som smakar vår! |
Ingredienser till 2 portioner
- 350 - 400 g torskrygg
- ½ dl salt
- 5 dl vatten
- olivolja
Örtsky
- 1 finhackad schalottenlök
- 1 dl vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 msk koncentrerad fiskfond eller ½ fiskbuljongtärning
- 1 msk hackad timjan
- 1 msk finskuren basilika
- 1 msk hackad bladpersilja
- 1 tsk majsstärkelse utrörd i lite vatten
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 msk smör
Potatispuré - lite lyxigare variant
- 400 gram potatis för mos, t.ex King Edward
- 1 dl gräddmjölk
- 50 g smör
- riven muskot
- salt och nymalen svartpeppar
Topping
- nyskalade räkor
- ärtskott
Gör så här:
- Rör ihop salt och vatten till en lag. Dela torskryggen i 2 portionsbitar och låt dem ligga i saltlagen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka upp löken med vatten, vin och fond och låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red av med majsstärkelse och rör ner de hackade örterna inför serveringen. Blanka av med lite smör.
- Torka av fisken, lägg den i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Baka i ugnen till en innertemperatur på 47 grader. Använd ugnstermometer!
- Skala och dela potatisen och koka den mjuk. Värm gräddmjölken. Låt potatisen ånga av. Pressa potatisen och vispa ner gräddmjölken och det kalla smöret i klickar. Smaka av med salt och peppar och en nypa riven muskot
- Lägg upp potatispurén mitt på en tallrik och lägg fisken ovanpå. Toppa med räkor och ringla över örtskyn. Avsluta med några ärtskott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar