lördag 10 april 2021

Torskrygg med örtsky och potatispuré

 

En torskrätt som smakar vår!


Ingredienser till 2 portioner

  • 350 - 400 g torskrygg
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten
  • olivolja

Örtsky

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad fiskfond eller ½ fiskbuljongtärning
  • 1 msk hackad timjan
  • 1 msk finskuren basilika
  • 1 msk hackad bladpersilja
  • 1 tsk majsstärkelse utrörd i lite vatten
  • salt och nymalen svartpeppar 
  • 1 msk smör

Potatispuré - lite lyxigare variant

  • 400 gram potatis för mos, t.ex King Edward
  • 1 dl gräddmjölk
  • 50 g smör
  • riven muskot
  • salt och nymalen svartpeppar

Topping

  • nyskalade räkor
  • ärtskott

Gör så här:

  1. Rör ihop salt och vatten till en lag. Dela torskryggen i 2 portionsbitar och låt dem ligga i saltlagen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Koka upp löken med vatten, vin och fond och låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red av med majsstärkelse och rör ner de hackade örterna inför serveringen. Blanka av med lite smör.
  3. Torka av fisken, lägg den i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Baka i ugnen till en innertemperatur på 47 grader. Använd ugnstermometer!
  4. Skala och dela potatisen och koka den mjuk. Värm gräddmjölken. Låt potatisen ånga av. Pressa potatisen och vispa ner gräddmjölken och det kalla smöret i klickar. Smaka av med salt och peppar och en nypa riven muskot
  5. Lägg upp potatispurén mitt på en tallrik och lägg fisken ovanpå. Toppa med räkor och ringla över örtskyn. Avsluta med några ärtskott. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar