söndag 25 april 2021

Surdegsbröd med russin och tranbär


Bröd bakat med surdeg är fantastiskt gott. Här har jag använt metoden med en fördeg som får stå över natten och därefter tillsätter jag resten av ingredienserna, mjöl, russin och tranbär. Till sist kör jag degen med salt och får en smidig och lättarbetad deg.

Ingredienser till 2 bröd

Fördeg

  • 100 g surdegsgrund
  • 150 g vetemjöl
  • 150 g vatten

Gör så här:

  1. Vispa ihop ingredienserna till en slät smet.
  2. Plasta bunken och ställ den på ett varmt ställe i 12 timmar (över natten)

Nästa morgon

  • 200g russin och tranbär (bägge sorterna eller bara en)
  • 450 g vetemjöl special
  • 450 g rågsikt
  • 500 g vatten
  • 20 g salt

Gör så här:

  1. Blanda fördegen med vatten, mjöl, tranbär och russin i en hushållsmaskin och kör degen i 5 minuter.
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
  3. Lägg en bakduk i en stor skål och strö över lite mjöl.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en stor rektangel och vik ihop den till ett paket. Lägg degen i skålen med bakduken och vik över duken.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, minst 3-4 timmar.
  6. Värm ugnen till 240 grader varmluft.
  7. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma 2 bröd utan att knåda. Spänn degen med sidan av dina händer.
  8. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem vila under bakduk i 30 minuter.
  9. Snitta bröden och ställ in plåten mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 220 grader.
  10. Grädda bröden tills de fått fin färg och är genomgräddade (ca 30 minuter).
  11. Låt bröden svalna på galler utan bakduk innan du skär i dem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar