söndag 3 juni 2018

Helstekt fläskytterfilé med choronsås och rostade grönsaker

 

Köttet serveras med de ugnsrostade grönsaker du gillar. Här har jag använt små knippmorötter, färskpotatis och stekt sparris eftersom de är i säsong just nu. Vintertid får det bli lite mer rustika rotsaker.


Ingredienser till 4 portioner

  • 1 fläskytterfilé
  • några timjankvistar
  • 2 krossade vitlöksklyftor 
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i

Choronsås

  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • 6 vitpepparkorn
  • 2  stjälkar fransk dragon
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 äggulor
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 msk finhackad dragon
  • salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk matolja
  • 4 msk finhackad bladpersilja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Salta och peppra köttet runt om och bryn i smör och rapsolja i en stekpanna. Låt ett par timjankvistar och vitlöksklyftor fräsa med i smöret. Ös köttet.
  3. Lyft över köttet i en ugnsform och stick in en stektermometer i den tjockaste delen av filén. Stek i ugnen till en innertemperatur av ca 63 grader.
  4. Rosta samtidigt halverade färskpotatisar och små knippmorötter i en form i ugnen.
  5. När köttet är klart låter du det vila insvept i smörpapper 10-15 minuter. Höj då ugnstemperaturen till 225 grader och rosta klart potatis och morötter. Om du som jag också vill ha lite stekt sparris är det nu dags att steka den i olivolja på spisen.
  6. Gör under tiden choronsåsen. Börja med att rosta tomatpurén tillsammans med lite olja och ställ åt sidan.
  7. Koka ihop vinäger, vatten, dragonstjälkar, vitpepparkorn och lök. Koka ihop tills 2 msk återstår. Sila av och häll tillbaka reduktionen i kastrullen. tillsätt äggulorna och vispa samman på svag värme eller över vattenbad till en tjock kräm.
  8. Ta kastrullen från värmen och vispa ner klickar av det rumsvarma smöret till en tjock sås.
  9. Tillsätt den brynta tomatpurén, hackad dragon och hackad persilja. Smaka eventuellt av med lite salt. Såsen kan hållas varm över vattenbad fram till serveringen.
  10. Skär upp köttet och servera tillsammans med rostade grönsaker och choronsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar