Köttet serveras med de ugnsrostade grönsaker du gillar. Här har jag använt små knippmorötter, färskpotatis och stekt sparris eftersom de är i säsong just nu. Vintertid får det bli lite mer rustika rotsaker.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 fläskytterfilé
- några timjankvistar
- 2 krossade vitlöksklyftor
- salt och nymalen svartpeppar
- smör och rapsolja att steka i
Choronsås
- ½ dl vitvinsvinäger
- ½ dl vatten
- 6 vitpepparkorn
- 2 stjälkar fransk dragon
- 1 finhackad schalottenlök
- 3 äggulor
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 msk finhackad dragon
- salt
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk matolja
- 4 msk finhackad bladpersilja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Salta och peppra köttet runt om och bryn i smör och rapsolja i en stekpanna. Låt ett par timjankvistar och vitlöksklyftor fräsa med i smöret. Ös köttet.
- Lyft över köttet i en ugnsform och stick in en stektermometer i den tjockaste delen av filén. Stek i ugnen till en innertemperatur av ca 63 grader.
- Rosta samtidigt halverade färskpotatisar och små knippmorötter i en form i ugnen.
- När köttet är klart låter du det vila insvept i smörpapper 10-15 minuter. Höj då ugnstemperaturen till 225 grader och rosta klart potatis och morötter. Om du som jag också vill ha lite stekt sparris är det nu dags att steka den i olivolja på spisen.
- Gör under tiden choronsåsen. Börja med att rosta tomatpurén tillsammans med lite olja och ställ åt sidan.
- Koka ihop vinäger, vatten, dragonstjälkar, vitpepparkorn och lök. Koka ihop tills 2 msk återstår. Sila av och häll tillbaka reduktionen i kastrullen. tillsätt äggulorna och vispa samman på svag värme eller över vattenbad till en tjock kräm.
- Ta kastrullen från värmen och vispa ner klickar av det rumsvarma smöret till en tjock sås.
- Tillsätt den brynta tomatpurén, hackad dragon och hackad persilja. Smaka eventuellt av med lite salt. Såsen kan hållas varm över vattenbad fram till serveringen.
- Skär upp köttet och servera tillsammans med rostade grönsaker och choronsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar