Välj ett syrligt svenskt äpple till den här kotletten och servera med ett gott potatismos och lätt kokta haricots verts.
2 portioner
- 50 g smör
- 1 tunt skivad schalottenlök
- 1 syrligt äpple
- 2 fläskkotletter med ben
- 4-5 timjankvistar
- 1 krossad vitlöksklyfta
- 3 dl äppelmust eller torr cider
- ½ dl vispgrädde
- 1 tsk grovkornig dijonsenap
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Kärna ur och tärna äpplet i 1 cm stora bitar. Smält hälften av smöret i en stekpanna och lägg i lök, äppeltärningar och en nypa salt. Låt fräsa på låg värme i ca 10 minuter tills lök och äpple är mjuka. Ställ åt sidan på en tallrik.
- Salta och peppra kotletterna och stek på medelvärme 5-7 minuter på varje sida. Lägg i timjankvistar, vitlök och resten av smöret mot slutet. Ös kotletterna. Ställ åt sidan på en tallrik och låt dem vila under löst lagd folie.
- Torka ur stekpannan. Höj värmen och häll i äppelmust. Reducera snabbt tills ungefär 2 msk återstår. Lägg tillbaka äpple och lök i pannan tillsammans med senap och grädde. Salta och peppra. Skeda såsen över kotletterna och servera med potatismos och lätt kokta haricots verts.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar