söndag 20 september 2015

Klassisk kalops

Ser
Servera direkt ur grytan!



I min värld är det bara den skånska kalopsen som tillagas med morötter -  recept finns här på bloggen. Men här blir det en klassisk kalops med smak av kryddpeppar och lagerblad utan morötter. Extra smak får kalopsen av vår svenska ansjovis! Serveras på klassiskt manér med inlagda rödbetor och mjölig potatis - en riktig söndagsmiddag som doftar barndom. För att göra upplevelsen fullständig serverar jag gärna en liten sillbit till förrätt.

Ingredienser till 5 portioner
  • 1 kg högrev
  • 2 gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 4 ansjovisfiléer och ½ msk ansjovisspad
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ½ msk vetemjöl

Gör så här:

  1. Skär köttet i rejäla bitar (3-4 cm). Skiva löken.
  2. Bryn köttet i smör i en stor stekgryta (bryn gärna i omgångar).
  3. Lägg i lök, lagerblad och kryddpeppar. Tillsätt ansjovis och ansjovisspad. Salta och mal över lite vitpeppar.
  4. Tillsätt vatten så att det täcker köttet. Använd gärna vattenkokaren så sparar du tid och energi!
  5. Låt köttet koka tills det blir mört - ca 1½ timme.
  6. Rör ut vetemjölet i lite vatten och red av såsen.
  7. Smaka av med salt och peppar före serveringen.
  8. Servera med potatis och inlagda rödbetor.
Inför långkoket. Här använder jag färska lagerblad, men det går också bra med torkade

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar