lördag 26 oktober 2019

Potatisens dag



Idag är det potatisens dag! För att hylla denna fantastiska knöl gjorde jag idag min allra godaste potatisgratäng. Till den serverade jag ugnsbakade kycklingfiléer, rotfrukter och rödvinssås. Det blev en riktig söndagsmiddag,

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g chèvre (eller lagrad hårdost)
  • 2 dl grädde
  • 3 dl standardmjölk
  • salt och nymalen svartpeppar

Kycklingfiléer

  • 4 kycklingfiléer - gärna med skinn
  • smör och rapsolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • riven parmesan

Rödvinssås

  • 2½ dl rödvin
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 lagerblad
  • 1½ dl kalvfond
  • 1 dl steksky
  • nymalen svartpeppar
  • salt
  • 2 msk smör
  • ev 1 tsk majsstärkelse att reda såsen med

Gör så här:

  1. Gör gärna potatisgratängen i förväg och värm den strax före servering.
  2. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsform.
  3. Skala och skiva potatis, lök och vitlök tunt (gärna med mandolin).
  4. Blanda grädde, mjölk, potatis och lök i en stor kastrull. Koka upp och låt koka i 5-10 minuter. Rör kraftigt så att det inte bränner i botten.
  5. Skär bort "skalet" från getosten och smula ner den i potatisen mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll blandningen i ugnsformen och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.
  7. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. 
  8. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek dem i smör och rapsolja på hög värme så att de får fin färg. Lägg kycklingen i en form och låt dem steka klart i ugnen till en innertemperatur på 70 grader. Riv över parmesan mot slutet av stekningen.
  9. Fräs schalottenlök i lite smör. Häll på rödvin, lagerblad, timjan och svartpeppar. Koka ihop tills hälften återstår och tillsätt fonden och koka ytterligare en stund och sila av.
  10. Inför serveringen vispar du i lite steksky (vispa ur kycklingformen med lite vatten). Klicka i smör lite i taget och red eventuellt såsen med lite majsstärkelse utrörd i vatten. Smaka av med ytterligare salt och peppar.
  11. Samtidigt som kycklingen tillagas ugnsrostar du morötter och palsternackor för att få ett gott tillbehör.
  12. Servera kycklingen uppskuren i skivor tillsammans med potatisgratäng, rostade rotfrukter och rödvinssås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar