lördag 5 oktober 2019

Älgbiffar med kantareller




Nu finns det älgkött i köttdiskarna! Idag äter vi älgfärsbiffar med smörstekta trattkantareller - och känner den klara höstluften. Servera gärna biffarna med potatismos, vinbärsgelé och en god gräddig sås.

Ingredienser till 4 portioner

  • 500 g älgfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl grädde
  • 1 kokt pressad potatis
  • 2 ägg
  • ½ gul lök
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt, nymalen svartpeppar och lite kryddpeppar
  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Låt ströbrödet svälla en stund i grädden. Blanda ner potatis, ägg och dijonsenap. Riv löken och blanda ner tillsammans med färsen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Forma färsen till 8 biffar och bryn dem i smör i en stekpanna. Lägg biffarna i en ugnsform och låt dem steka klart i ugnen ca 15 minuter. Vispa ur stekpannan med en skvätt vatten, sila och spara till såsen.
  4. Bryn kantarellerna i smör och smaka av med lite salt.
  5. Gör en sås på stekskyn och grädde. Red av med majsstärkelse och blanka av med en klick smör. Smaka av med japansk soja, salt, peppar och en klick rödvinbärsgelé.
  6. Servera biffarna toppade med trattkantareller tillsammans med potatismos, sås och rödvinbärsgelé. Några lättkokta morötter är gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar