tisdag 1 oktober 2019

Enkla kanelwienerbröd



De här kalljästa bullarna är verkligen goda och är så nära wienerbröd man kan komma om man inte har lust att kavla smördeg. Så här inför kanelbullens dag har jag kanel i fyllningen (det kan så klart uteslutas om man vill). Om du vill följa traditionen och baka vanliga kanelbullar finns recept här på bloggen.

Ca 30 st

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 25 g jäst
  • 1 dl kall mjölk
  • 6 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 2 msk kanel

Pensling

  • 1 uppvispat ägg

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • ½ msk vatten

Gör så här:

  1. Rör samman smör och socker i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget till en jämn smet.
  2. Smula ner jästen i en skål och lös upp den i den kalla mjölken. Blanda ner i smör- och sockerblandningen.
  3. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt degen jäsa under duk i en halvtimme.
  4. Blanda samman fyllningen.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Kavla ut till 30x50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop degen.
  6. Skär rullen i 1½ cm breda bitar och lägg dem i stora bullformar. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 230 grader varmluft (annars 250 grader).
  8. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen 7-8 minuter.
  9. Låt bullarna svalna.
  10. Blanda ihop glasyren och ringla över bullarna. Låt glasyren stelna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar