De här kalljästa bullarna är verkligen goda och är så nära wienerbröd man kan komma om man inte har lust att kavla smördeg. Så här inför kanelbullens dag har jag kanel i fyllningen (det kan så klart uteslutas om man vill). Om du vill följa traditionen och baka vanliga kanelbullar finns recept här på bloggen.
Ca 30 st
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 msk strösocker
- 2 ägg
- 25 g jäst
- 1 dl kall mjölk
- 6 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g rumsvarmt smör
- 4 msk strösocker
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- 2 msk kanel
Pensling
- 1 uppvispat ägg
Glasyr
- 1 dl florsocker
- ½ msk vatten
Gör så här:
- Rör samman smör och socker i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget till en jämn smet.
- Smula ner jästen i en skål och lös upp den i den kalla mjölken. Blanda ner i smör- och sockerblandningen.
- Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt degen jäsa under duk i en halvtimme.
- Blanda samman fyllningen.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Kavla ut till 30x50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop degen.
- Skär rullen i 1½ cm breda bitar och lägg dem i stora bullformar. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 230 grader varmluft (annars 250 grader).
- Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen 7-8 minuter.
- Låt bullarna svalna.
- Blanda ihop glasyren och ringla över bullarna. Låt glasyren stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar