Finns det någon mer nostalgisk söndagsmiddag än kalvstek med gräddsås och pressgurka? Här kommer receptet! Servera tillsammans med hasselbackspotatis, morötter och lök samt lite svarta vinbärsmarmelad. (Recept på hasselbackspotatis hittar du här på bloggen.)
Ingredienser till 5 portioner
- ca 1 kg kalvstek uppbunden eller nätad
- 1 msk blandade torkade örtkryddor
- salt och nymalen svartpeppar
- smör att steka i
- 2 morötter
- 2 små gula lökar
- 4 ansjovisfiléer
- 3 dl kalvbuljong
Gräddsås
- 2 dl steksky
- 1 dl grädde
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 tsk kinesisk soja
- eventuellt salt
- 1 msk smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader. Mortla de torkade örtkryddorna.
- Gnid in steken med de torkade örterna. salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta.
- Sätt i en stektermometer. Lägg morötter i bitar, ansjovisfiléer och lök i halvor runt köttet samt häll kalvbuljong runt köttet. Ställ in grytan långt ner i ugnen och stek tills innertemperaturen är 62 grader om du vill ha ett rosa kött eller till 70 grader om du vill ha köttet genomstekt.
- Ta ut köttet och svep in det i smörpapper. Låt vila minst 15 minuter. Vispa ur grytan och sila skyn. Koka ihop skyn tills 2 dl återstår.
- Koka upp skyn tillsammans med grädde. Smaksätt med soja och eventuellt salt. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Vispa i en klick smör inför serveringen.
- Servera köttet uppskuret i skivor med sås, pressgurka och hasselbackspotatis (eller vanlig kokt potatis) och de ugnsbakade grönsakerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar