söndag 1 september 2019

Nattjästa frukostfrallor



1 september och första höstmånaden. Temperaturen fortsatt hög, men mörkret börjar sänka sig. Jag älskar hösten av många olika anledningar. En anledning är maten och alla grönsaker som svämmar över på torg och i grönsaksdiskar! Ett sätt att njuta av första söndagen i september är att skämma bort sig med lite nybakade frukostfrallor. Jag satte degen i går kväll och bakade ut några härliga frallor tidigt i morse - enkel söndagslyx! Receptet på mina frallor finns redan på bloggen och kommer här också i repris, något uppdaterat med mindre jäst.

12 stycken

  • 10 g jäst
  • 3½ dl kallt vatten
  • 7½ dl vetemjöl eller vetemjöl special
  • 1½ tsk salt

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl och salt. Blanda samman till en slät deg. Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa under natten.
  2. Nästa morgon: Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut degen till en rektangel. Vik ihop degen till ett paket (varje sida mot mitten). Vänd degen upp och ner. Strö på mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i en halvtimme.
  3. Dela degen i 3 remsor och varje remsa i 4 bitar - använd degskrapa. Lägg degbitarna med den mjölade sidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Släng gärna in en kopp vatten i ugnen för att få ånga och en knaprig yta på bröden.
  4. Låt svalna lite på galler innan du njuter dina färska frallor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar