Ingredienser till 4 portioner
- 4 mindre fänkålsstånd
- saften av 1 citron
- 1½ dl olivolja
- 2 burkar körsbärstomater
- 1 knippe bladpersilja
- 1 gul lök
- 4 klyftor vitlök
- 1 dl pankoströbröd
- 3 dl finriven parmesanost
- vatten, salt och svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Plocka dillen från fänkålen och spara till garnering. Dela fänkålen i kvartar på längden och skär bort den hårda biten i mitten.
- Koka upp 1 liter vatten och salta. Tillsätt citronsaften och sjud fänkålen i 10 minuter. Lyft ur med hålslev och låt fänkålen rinna av.
- Smörj en form eller 4 portionsformar med olivolja. Ta upp tomaterna och dela några, men inte alla. Häll tomater och juice i formen och placera fänkålen ovanpå. Salta och peppra.
- Hacka lök och vitlök fint och fräs den försiktigt i olivolja. Rör ner ströbrödet och stek försiktigt så att det blir gyllenbrunt. Hacka persiljan fint och rör ner den och den rivna parmesanosten.
- Fördela fräset över fänkålen och baka av 20 minuter i ugnen.
- Servera som ensamrätt eller tillsammans med exempelvis ugnsbakad fisk eller kycklingfiléer.
Idag serverade jag fänkålen tillsammans med ugnsbakad lubb |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar