tisdag 24 september 2019

Ugnsgratinerad fänkål


Ingredienser till 4 portioner

  • 4 mindre fänkålsstånd
  • saften av 1 citron
  • 1½ dl olivolja
  • 2 burkar körsbärstomater
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 dl pankoströbröd
  • 3 dl finriven parmesanost
  • vatten, salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Plocka dillen från fänkålen och spara till garnering. Dela fänkålen i kvartar på längden och skär bort den hårda biten i mitten.
  2. Koka upp 1 liter vatten och salta. Tillsätt citronsaften och sjud fänkålen i 10 minuter. Lyft ur med hålslev och låt fänkålen rinna av.
  3. Smörj en form eller 4 portionsformar med olivolja. Ta upp tomaterna och dela några, men inte alla. Häll tomater och juice i formen och placera fänkålen ovanpå. Salta och peppra.
  4. Hacka lök och vitlök fint och fräs den försiktigt i olivolja. Rör ner ströbrödet och stek försiktigt så att det blir gyllenbrunt. Hacka persiljan fint och rör ner den och den rivna parmesanosten.
  5. Fördela fräset över fänkålen och baka av 20 minuter i ugnen.
  6. Servera som ensamrätt eller tillsammans med exempelvis ugnsbakad fisk eller kycklingfiléer.

Idag serverade jag fänkålen tillsammans med ugnsbakad lubb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar