På sommaren äter vi mycket matjessill, oftast kall med färskpotatis och gräddfil. En fantastisk variant är att servera sillen ljummen med ett hack av lök och ägg och brynt smör på toppen. Det brynta smöret ger sillen en annorlunda smak. Om du har färskpotatis över från dagen innan kan du använda den. Lerpottasill har sitt ursprung i Skåne och kallas också lertallrikssill. Kanske heter den så för att man förr ofta värmde sillen på en tallrik ovanpå potatiskastrullen, det är åtminstone en av de förklaringar som finns till namnet.
Ingredienser till 2 portioner
- 3 filéer matjessill (jag köper alltid hela filéer i stora hinkar)
- ½ hackad röd lök
- 6 kokta färskpotatisar
- 2 kokta ägg
- 40 g smör
- 2 msk hackad dill
- 2 msk finskuren gräslök
- svartpeppar
Gör så här:
- Skär matjessillen i grova bitar (ca 2 cm).
- Skär potatisen i skivor och hacka äggen.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en ugnsform och fördela potatisskivorna i botten. Lägg på ägg, sill och lök.
- Ställ in formen i mitten av ugnen ca 10 minuter.
- Smält smöret i en kastrull och låt det bryna sakta på medelvärme tills det blir gyllenbrun och får en nötig doft.
- Häll det brynta smöret över rätten och strö över dill och gräslök. Mal över lite svartpeppar.
- Servera med knäckebröd och ost - och gärna ett glas kall öl, varför inte en av alla bra alkoholfria sorter som kommit på sistone!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar