Blomkål är en vanlig ingrediens i det indiska köket, dock inte i dhal, den goda linsgrytan. Idag blev det ändå dhal med blomkål och det blev riktigt gott! Jag tror att den enda oundgängliga ingrediensen i dhal är linser (oftast röda), sedan kan man nog låta sig inspireras av diverse grönsaker. Servera grytan med nykokt basmatiris, myntayoghurt och chutney. Naanbröd är också gott till - recept finns på bloggen.
Ingredienser till 2 portioner
- 1 gul lök
- 1 morot
- ½ blomkålshuvud
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja
- 1 msk riven ingefära
- 1 tsk malen koriander
- ½ tsk malen spiskummin
- 1 tsk garam Masala
- 1 krm kanel
- 1 nypa chiliflakes
- 2 dl röda linser
- 1 burk krossade tomater
- 250 ml kokosmjölk
- 1 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- salt
- pressad lime
Gör så här:
- Skala och hacka lök, morot och vitlök. Dela blomkålen i små buketter.
- Fräs alltsammans i rapsolja i några minuter. Blanda ner kryddorna. Häll i linser och tillsätt tomater, kokosmjölk, vatten och buljongtärning.
- Låt grytan koka sakta under lock en knapp halvtimme. Smaka av med salt och pressad lime.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar