måndag 15 juli 2019

Dhal med blomkål



Blomkål är en vanlig ingrediens i det indiska köket, dock inte i dhal, den goda linsgrytan. Idag blev det ändå dhal med blomkål och det blev riktigt gott! Jag tror att den enda oundgängliga ingrediensen i dhal är linser (oftast röda), sedan kan man nog låta sig inspireras av diverse grönsaker. Servera grytan med nykokt basmatiris, myntayoghurt och chutney. Naanbröd är också gott till - recept finns på bloggen.

Ingredienser till 2 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • ½ blomkålshuvud
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk malen koriander
  • ½ tsk malen spiskummin
  • 1 tsk garam Masala
  • 1 krm kanel
  • 1 nypa chiliflakes
  • 2 dl röda linser
  • 1 burk krossade tomater
  • 250 ml kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • salt
  • pressad lime

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök, morot och vitlök. Dela blomkålen i små buketter.
  2. Fräs alltsammans i rapsolja i några minuter. Blanda ner kryddorna. Häll i linser och tillsätt tomater, kokosmjölk, vatten och buljongtärning.
  3. Låt grytan koka sakta under lock en knapp halvtimme. Smaka av med salt och pressad lime.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar