I år har jag bakat pepparkaksmuffins i stället för den traditionella mjuka pepparkakan i form. Det finns anledning att baka lite mindre satser i år och muffins är lätta att ta fram ur frysen så många som man vill ha.
Ingredienser till 12 muffins
- 2 små ägg
- 1½ dl socker
- 75 g smör
- 2 tsk ingefära
- 2 tsk nystött kardemumma
- 2 tsk kryddnejlikor
- 2 tsk kanel
- ½ tsk bikarbonat
- 1 dl gräddfil
- ½ dl lingonsylt
- 2½ dl vetemjöl
Topping
- några frysta lingon
- florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Sätt ut 12 formar i en muffinsplåt.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda ner kryddor och bikarbonat i mjölet.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Rör ner lingonsylt, gräddfil och smör i smeten och sikta ner mjölblandningen. Blanda väl, men försök behålla luften i smeten.
- Fördela smeten i muffinsformarna och strö över några lingon. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter
- Pudra över lite florsocker inför serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar