lördag 5 december 2020

Pepparkaksmuffins med lingon



I år har jag bakat pepparkaksmuffins i stället för den traditionella mjuka pepparkakan i form. Det finns anledning att baka lite mindre satser i år och muffins är lätta att ta fram ur frysen så många som man vill ha.

Ingredienser till 12 muffins

  • 2 små ägg
  • 1½ dl socker
  • 75 g smör
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk nystött kardemumma
  • 2 tsk kryddnejlikor
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 dl gräddfil
  • ½ dl lingonsylt
  • 2½ dl vetemjöl

Topping

  • några frysta lingon
  • florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt ut 12 formar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda ner kryddor och bikarbonat i mjölet.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Rör ner lingonsylt, gräddfil och smör i smeten och sikta ner mjölblandningen. Blanda väl, men försök behålla luften i smeten.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna och strö över några lingon. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter
  7. Pudra över lite florsocker inför serveringen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar