lördag 12 december 2020

Torskrygg med gräddkokt potatis


Torsken är just nu helt fantastisk, och den torskrygg som fanns i fiskdisken idag var precis som jag vill ha den, stor, tjock, vit och fast. Om man rimmar den före tillagningen blir den så där vit och skivig som när den är som bäst. Här serverar jag den med gräddkokt potatis och grönkål


 Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g torskrygg med eller utan skinn
  • ½ dl salt
  • ½ l vatten
  • olivolja 
  • nymalen svartpeppar

Gräddkokt potatis med grönkål

  • ½ kg delikatesspotatis
  • 1½ dl grädde
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 1 tsk dijonsenap
  • 75 g grönkål
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • ½ paket bacon  

Gör så här:

  • Rör ut saltet i vattnet till rimlagen. Dela torskryggen i två delar och låt fisken rimma i lagen i cirka 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Torka av torsken och lägg den i en ugnsform. Ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Baka av i ugnen till 47 graders innertemperatur. Lyft av skinnet före serveringen.
  • Skölj och borsta potatisen ren. Dela varje potatis på mitten. Vispa ihop grädde, vin och dijonsenap i en kastrull. Lägg i potatishalvorna och låt sjuda så att potatisen blir mjuk och såsen kokar ihop till hälften. Ta upp potatisen och ställ åt sidan.
  • Skölj och repa grönkålen. Dela den i mindre bitar och fräs i lite olivolja tills den börjar falla ihop.
  • Häll över gräddsåsen och koka ihop ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i potatisen och låt alltsammans blir varmt.
  • Strimla bacon och stek knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper
  • Fördela potatisen med sås och grönkål på två tallrikar. Lägg den ugnsbakade torsken ovanpå. Strö över lite knaperstekt bacon.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar