tisdag 29 december 2020

Nyårsmiddag



En nyårsmiddag på tu man hand är säkert ganska vanligt detta år. Så blir det i alla fall hos oss. Vi brukar alltid ha goda vänner på besök, och vi hoppas att detta blir möjligt nästa årsskifte. God mat hör till oavsett hur många man är. Jag har nu planerat vår lilla meny. Recepten är beräknade för två personer, men går förstås att dubblera eller flerdubbla. Till ankan serverar jag en potatispaté (länk nedan), den går bra att förbereda dagen innan och värma i ugnen. Några lättkokta haricots verts passar också bra till.

Till tolvslaget föreslår jag att du tar några chips eller crostini som du toppar med crème fraiche och löjrom. Tillsammans med lite bubbel blir det en festlig avslutning på ett annars ganska svart år. Gott nytt 2021!


Förrätt: Gratinerad hummer med fänkål och äpple

  • 1 hummer (helst färsk)
  • ½ äpple
  • 1/4 fänkål
  • ½ dl riven lagrad ost (t.ex. Västerbotten)
  • 1/4 citron
  • 25 g smör
  • nymalen svartpeppar


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
  2. Dela hummern i halvor och knäck klorna. Ta bort magen och den svarta strängen. Lägg hummern i en ugnsform.
  3. Strimla fänkålen och riv äpplet. Fördela blandningen över hummern och strö över osten. Pressa över citron och mal över svartpeppar.
  4. Smält smöret och ringla över hummern.
  5. Gratinera i övre delen av ugnen i 5-10 minuter så att osten smälter och får fin färg

Huvudrätt: Ankbröst med rödvinssås

  • 1 stort eller 2 små ankbröst (ca 350 g)
  • salt och nymalen svartpeppar


Rödvinssås

  • 1½ dl rödvin
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1½ dl kalvfond
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • ev lite majsstärkelse att reda med

Potatispaté: https://nassenbarbro.blogspot.com/2014/12/potatispate.html



Gör så här:

  1. Börja med såsen: häll rödvin, schalottenlök, lagerblad och timjan i en kastrull. Koka ihop till halva volymen. Tillsätt fonden och koka ytterligare en stund så att såsen blir simmig. Sila av.
  2. Inför serveringen vispar du ner smöret i små klickar, smakar av med salt och peppar. Red av med med lite majsstärkelse utrörd i vatten om du tycker såsen är för tunn.
  3. Putsa ankbröstet och snitta skinnet. Salta och peppra.
  4. Sätt ugnen på 100 grader.
  5. Stek bröstet på medelhög värme utan fett i pannan. 4 minuter på skinnsidan och därefter 1-2 minuter på köttsidan. Stek klart ankbrösten i ugnen till en innertemperatur på 57 grader. 
  6. Låt ankbröstet vila invirat i folie minst 10 minuter före servering.
  7. Skär ankbröstet i tunna skivor tvärs över fibrerna och lägg upp tillsammans med sås och potatispaté

Dessert: Vit chokladmousse med hallon




  • 75 g vit choklad
  • 1 rumsvarm äggula
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Hallonsås

  • 1/4 dl socker
  • 1/4 dl vatten
  • 75 g frysta hallon

Dekor

  • några färska hallon

Gör så här:

  1. Smält chokladen i vattenbad, ställ åt sidan och låt den svalna.
  2. Lägg äggulan i en liten bunke och vispa upp den med en gaffel.
  3. Vispa grädden med vaniljsockret i en annan bunke, men inte för mycket, grädden ska vara ganska lös.
  4. Vispa ner äggulan i chokladen och rör ner grädden lite i taget till en jämn mousse.
  5. Häll upp moussen i två glas och ställ i kylen minst en timme.
  6. Koka upp socker och vatten till en sockerlag. Häll den heta lagen över hallonen och mixa med en mixerstav.
  7. Häll såsen över moussen inför serveringen och dekorera med några färska hallon.

Till tolvslaget!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar