tisdag 22 december 2020

Källarfranska med surdeg


 


Ingredienser till 24 stycken:

  • 10 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 1 dl surdegsgrund (råg)
  • 15 dl vetemjöl (helst special)
  • 1 msk salt

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i lite kallt vatten och tillsätt ingredienserna. Blanda samman degen utan att knåda. Plasta bunken och låt degen jäsa i kylskåpet över natten.
  2. Nästa morgon: sätt ugnen på 225 grader varmluft med en långpanna med vatten i botten av ugnen.
  3. Skrapa ur degen på mjölat bakbord och dra ut den till en stor rektangel. Vik ihop till ett paket och vänd degen upp och ned. Strö över lite mjöl och täck med en bakduk. Låt degen jäsa i 40 minuter.
  4. Dela degen i 4 delar och varje del i 6 bitar. Spänn varje bit till en slät bulle och tryck ihop undersidan. Låt bullarna jäsa på två plåtar under bakduk i en halvtimme.
  5. Grädda båda plåtarna samtidigt i varmluft i 15 minuter. (Om du inte har varmluft gräddar du en plåt i taget.)
  6. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar