Idag har jag gjort potatispatén som ska serveras till hjortfilén i morgon. Bra med sådant som går att förbereda! I morgon värmer jag varsin skiva inför serveringen.
4 portioner
- 800 g potatis (mjölig sort)
- 1 dl riven lagrad ost
- 1½ dl finhackad slätbladig persilja
- ½ tsk torkad dragon
- 1 tsk salt
- lite nymalen vitpeppar
- 1 riven vitlöksklyfta
- 3 ägg
- 1½ dl grädde
- 3/4 dl standardmjölk
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skala och skiva potatisen tunt med mandolin.
- Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt.
- Vänd ner potatisen i äggblandningen. Sila av, men spara vätskan.
- Blanda ost, persilja, dragon, vitpeppar och vitlök.
- Smörj en avlång form som rymmer 1,2 l. Klä botten med bakplåtspapper.
- Lägg hälften av potatisskivorna i formen. Lägg ostblandningen ovanpå och därefter resten av potatisen. Tryck till ordentligt.
- Häll över äggblandningen och grädda nederst i ugnen cirka 75 minuter. Känn med en sticka att potatisen är mjuk.
- Låt patén stå minst 15 minuter innan du stjälper upp den.
- Om du vill servera den senare skär du den i portionsbitar och värmer en stund i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar