tisdag 30 december 2014

Potatispaté



Idag har jag gjort potatispatén som ska serveras till hjortfilén i morgon. Bra med sådant som går att förbereda! I morgon värmer jag varsin skiva inför serveringen.

4 portioner

  • 800 g potatis (mjölig sort)
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1½ dl finhackad slätbladig persilja
  • ½ tsk torkad dragon
  • 1 tsk salt
  • lite nymalen vitpeppar
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 3 ägg
  • 1½ dl grädde
  • 3/4 dl standardmjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skala och skiva potatisen tunt med mandolin.
  3. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt.
  4. Vänd ner potatisen i äggblandningen. Sila av, men spara vätskan.
  5. Blanda ost, persilja, dragon, vitpeppar och vitlök.
  6. Smörj en avlång form som rymmer 1,2 l. Klä botten med bakplåtspapper.
  7. Lägg hälften av potatisskivorna i formen. Lägg ostblandningen ovanpå och därefter resten av potatisen. Tryck till ordentligt.
  8. Häll över äggblandningen och grädda nederst i ugnen cirka 75 minuter. Känn med en sticka att potatisen är mjuk.
  9. Låt patén stå minst 15 minuter innan du stjälper upp den.
  10. Om du vill servera den senare skär du den i portionsbitar och värmer en stund i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar