Just nu ligger min strömming i frysen för att kunna tas fram i tid för att gravas till jul. Inför gravning bör färsk strömming ligga i frysen minst 1 dygn.
Tidsschema:
Söndag: Ta fram strömmingen ur frysen och tina i kylskåpetMåndag: Grava i ättikslagen och låt strömmingen stå i kylen till nästa dag
Tisdag: Lägg strömmingen i såsen och låt stå till nästa dag
Onsdag: Julafton!
Ingredienser:
- 6 hg strömmingsfiléer
- 4 dl vatten
- 1 dl ättikssprit
- 1 msk salt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 2 msk olja med neutral smak
- några dillstjälkar
Till såsen:
- 1½ dl majonnäs av god kvalitet
- 1½ dl gräddfil
- 1½ msk svensk senap
- 1½ msk ljus fransk senap
- 1 tsk salt
- 1½ dl finhackad dill
- 1 dl finhackad persilja
- ½ dl finskuren gräslök
- 2 msk pressad citronsaft
- 2 rivna vitlöksklyftor
Gör så här:
- Skölj strömmingsfiléerna och dra av skinnet.
- Blanda ingredienserna till lagen och lägg i strömmingen. Rör om och se till att alla filéer kommer i kontakt med lagen. Ställ svalt och låt strömmingen ligga i lagen över natten eller minst 8 timmar.
- Blanda såsen. Låt strömmingen rinna av ordentligt och varva sås och strömming i en skål. Ställ svalt och låt dra minst 5 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar