torsdag 18 december 2014

Vitlöksgravad strömming




Just nu ligger min strömming i frysen för att kunna tas fram i tid för att gravas till jul. Inför gravning bör färsk strömming ligga i frysen minst 1 dygn.

Tidsschema:

Söndag:     Ta fram strömmingen ur frysen och tina i kylskåpet
Måndag:    Grava i ättikslagen och låt strömmingen stå i kylen till nästa dag
Tisdag:       Lägg strömmingen i såsen och låt stå till nästa dag
Onsdag:      Julafton!

Ingredienser:

  • 6 hg strömmingsfiléer
  • 4 dl vatten
  • 1 dl ättikssprit
  • 1 msk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk olja med neutral smak
  • några dillstjälkar

Till såsen:

  • 1½ dl majonnäs av god kvalitet
  • 1½ dl gräddfil
  • 1½ msk svensk senap
  • 1½ msk ljus fransk senap
  • 1 tsk salt
  • 1½ dl finhackad dill
  • 1 dl finhackad persilja
  • ½ dl finskuren gräslök
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 rivna vitlöksklyftor

Gör så här:

  1. Skölj strömmingsfiléerna och dra av skinnet.
  2. Blanda ingredienserna till lagen och lägg i strömmingen. Rör om och se till att alla filéer kommer i kontakt med lagen. Ställ svalt och låt strömmingen ligga i lagen över natten eller minst 8 timmar.
  3. Blanda såsen. Låt strömmingen rinna av ordentligt och varva sås och strömming i en skål. Ställ svalt och låt dra minst 5 timmar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar