Färsk och rökt lax tillsammans med crabsticks blir en god paté |
Bra på julbordet, men också som förrätt till någon av helgens middagar. Servera med romsås.
Ingredienser till en form 1½ liter
- 600 g skinn- och benfri laxfilé
- 200 g kallrökt lax
- 1 tsk salt
- ½ krm cayennepeppar
- 1 dl äggvita
- 1 msk potatismjöl
- 5 dl mellangrädde
- 200 g surimi/crabsticks
- 1 dl finhackad dill
Romsås
- 3 dl gräddfil
- 1 burk röd stenbitsrom
- salt och malen vitpeppar
- ev ett par matskedar majonnäs
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång form, ca 1½ liter. Klipp till och lägg ett bit bakplåtspapper i botten.
- Skär den färska och den rökta laxen i bitar. Lägg lax, salt, peppar och äggvita i en matberedare och mixa till en slät massa. Blanda i potatismjöl och tillsätt grädden medan maskinen går.
- Bred ut hälften av smeten i formen. Skär den tinade surimin i bitar. Blanda resten av smeten med dill och surimi. Bred blandningen över färsen.
- Täck formen med smord aluminiumfolie. Ställ formen i vattenbad i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 1 timme. Låt patén kallna och ställ den i kylen fram till serveringen. Blanda ingredienserna till romsåsen och skär patén i skivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar