torsdag 18 december 2014

Laxpaté

Färsk och rökt lax tillsammans med crabsticks blir en god paté


Bra på julbordet, men också som förrätt till någon av helgens middagar. Servera med romsås.

Ingredienser till en form 1½ liter

  • 600 g skinn- och benfri laxfilé
  • 200 g kallrökt lax
  • 1 tsk salt
  • ½ krm cayennepeppar
  • 1 dl äggvita
  • 1 msk potatismjöl
  • 5 dl mellangrädde
  • 200 g surimi/crabsticks
  • 1 dl finhackad dill

Romsås

  • 3 dl gräddfil
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • salt och malen vitpeppar
  • ev ett par matskedar majonnäs

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång form, ca 1½ liter. Klipp till och lägg ett bit bakplåtspapper i botten.
  2. Skär den färska och den rökta laxen i bitar. Lägg lax, salt, peppar och äggvita i en matberedare och mixa till en slät massa. Blanda i potatismjöl och tillsätt grädden medan maskinen går.
  3. Bred ut hälften av smeten i formen. Skär den tinade surimin i bitar. Blanda resten av smeten med dill och surimi. Bred blandningen över färsen.
  4. Täck formen med smord aluminiumfolie. Ställ formen i vattenbad i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 1 timme. Låt patén kallna och ställ den i kylen fram till serveringen. Blanda ingredienserna till romsåsen och skär patén i skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar