måndag 8 december 2014

Nötkaka

Saftig nötkaka med fyllning av äppelmos



Redan på 80-talet fick jag pris för den här nötkakan och alltsedan dess har den funnits med på jularna hos oss.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 4 dl hasselnötskärnor
  • 2½ tsk bakpulver
  • 1½ dl ströbröd
  • 2 dl äppelmos
  • smör och ströbröd till formen

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Mal nötterna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Tillsätt smöret.
  5. Blanda nötter, bakpulver och ströbröd och rör ner det i smeten.
  6. Fyll hälften av smeten i smord och bröad form (24 cm). Grädda den knappt färdig i 15 minuter i 175 grader.
  7. Ta ut kakan och bred över äppelmoset och därefter resten av smeten som nu har tjocknat lite.
  8. Grädda klart mitt i ugnen i ca 35 minuter. Stjälp upp kakan när den svalnat något och vänd den så att ovansidan kommer upp.

I tävlingen hade jag en lite mindre sats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar