söndag 7 december 2014

Saffranskaka

God julkaka till kaffet eller som dessert



Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 påse saffran
  • 1 sockerbit
  • 1 msk sprit (tex konjak eller whisky)
  • 1½ dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen

Gör så här:

  1. Stöt saffran med sockerbiten i en mortel, häll över 1 msk sprit och låt stå i 30 minuter (spriten drar ur alla smaker ur saffranblandningen).
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Tillsätt saffransblandningen tillsammans med mjölk och smör.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
  5. Häll upp i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen 45 minuter.
  6. Sikta florsocker över kakan före servering



Torkad frukt i lag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 limefrukt
  • 200 g aprikoser
  • 100 g sultanrussin
  • 3 msk mörk rom

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Tillsätt rivet skal och saft från en limefrukt. Lägg i aprikoser och russin och koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt rom och låt svalna.
  2. Servera frukten med saffranskakan och en klick vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar