God julkaka till kaffet eller som dessert |
Ingredienser
- 200 g smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 1 påse saffran
- 1 sockerbit
- 1 msk sprit (tex konjak eller whisky)
- 1½ dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- smör och ströbröd till formen
Gör så här:
- Stöt saffran med sockerbiten i en mortel, häll över 1 msk sprit och låt stå i 30 minuter (spriten drar ur alla smaker ur saffranblandningen).
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Tillsätt saffransblandningen tillsammans med mjölk och smör.
- Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
- Häll upp i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen 45 minuter.
- Sikta florsocker över kakan före servering
Torkad frukt i lag
- 2 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 limefrukt
- 200 g aprikoser
- 100 g sultanrussin
- 3 msk mörk rom
Gör så här:
- Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Tillsätt rivet skal och saft från en limefrukt. Lägg i aprikoser och russin och koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt rom och låt svalna.
- Servera frukten med saffranskakan och en klick vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar