Jag skållar mjölet och får ett saftigt och hållbart bröd. Passar bra till skinkan och leverpastejen på julbordet.
Ingredienser till 2 limpor
- 17 dl rågsikt
- ½ tsk malda kryddnejlikor
- 1 msk mald ingefära
- 33 cl porter
- 20 cl lättöl
- 50 g smör
- 1 dl mörk brödsirap
- 1½ msk kinesisk soja
- 1½ dl russin
- 50 g jäst
Gör så här:
- Blanda ½ liter av mjölet med ingefära och kryddnejlikor i en degbunke.
- Sjud portern och häll den över mjölblandningen. Rör om och låt degen svalna till fingervärme.
- Smält smöret och blanda ner sirap, lättöl, soja och russin. Kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm. Smula ner jästen och häll alltsammans i degbunken. Tillsätt resterande mjöl och arbeta väl. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa ungefär en timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma två limpor. Nagga bröden och låt dem jäsa cirka 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Pensla de färdiga bröden med hett vatten blandat med lite sirap och olja. Låt bröden svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar