onsdag 3 december 2014

Vörtbröd




Jag skållar mjölet och får ett saftigt och hållbart bröd. Passar bra till skinkan och leverpastejen på julbordet.

Ingredienser till 2 limpor

  • 17 dl rågsikt
  • ½ tsk malda kryddnejlikor
  • 1 msk mald ingefära
  • 33 cl porter
  • 20 cl lättöl
  • 50 g smör
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 1½ msk kinesisk soja
  • 1½ dl russin
  • 50 g jäst

Gör så här:

  1. Blanda ½ liter av mjölet med ingefära och kryddnejlikor i en degbunke.
  2. Sjud portern och häll den över mjölblandningen. Rör om och låt degen svalna till fingervärme.
  3. Smält smöret och blanda ner sirap, lättöl, soja och russin. Kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm. Smula ner jästen och häll alltsammans i degbunken. Tillsätt resterande mjöl och arbeta väl. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa ungefär en timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma två limpor. Nagga bröden och låt dem jäsa cirka 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Pensla de färdiga bröden med hett vatten blandat med lite sirap och olja. Låt bröden svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar