lördag 6 december 2014

Köttfärspaj med champinjoner




Du väljer själv hur kryddstark du vill ha pajen beroende på vilken chilisås du använder och om du kryddar med chiliflakes. Servera med en fräsch grönsallad.


4 portioner

Pajbotten

  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 75 g kesella / kvarg
  • salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 hg nötfärs
  • 2 hg färska champinjoner
  • 1 liten lök
  • 1 dl Heinz chilisås
  • 2 tsk torkad oregano
  • salt och nymalen svartpeppar
  • chiliflakes
  • smör att steka i

Topping

  • 100 g lagrad riven ost
  • 3 ägg
  • 2 dl gräddmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta samman pajdegen (gärna i matberedare). Tryck ut den i en pajform. Nagga degen och ställ formen i kylen i en halvtimme eller 10 minuter i frysen. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter mitt i ugnen.
  2. Hacka och fräs löken i lite smör. Blanda ner skivade champinjoner och stek tills svampen börjar ta färg. Tillsätt köttfärsen och stek tills köttfärsen är smulig och fått lite färg. Tillsätt chilisås och kryddor. Låt alltsammans puttra cirka 5 minuter. Låt fyllningen svalna.
  3. Lägg fyllningen i pajskalet och strö över riven ost. Vispa ihop ägg och gräddmjölk, smaka av med salt och peppar. Häll äggblandningen över pajskalet och grädda pajen cirka 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar