onsdag 17 december 2014

Leafläta



Om man vill ha ett vitt bröd på julbordet är Leaflätan ett bra val. Ett luftigt vitt bröd som inte smular

Ingredienser till 2 flätor

  • 25 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 5 dl fingerljummet vatten
  • 1 ägg
  • 1/4 dl olja med neutral smak
  • 14 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg
  • vallmofrön

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt socker, salt, ägg, olja och resten av vattnet. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Strö lite mjöl över degen och plasta bunken. Låt degen jäsa cirka 40 minuter till dubbel storlek. 
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela degen i två delar. Dela varje del i tre bitar. Rulla till smala längder och fläta 2 bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk cirka 25 minuter.
  3. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar