Fredag betyder ofta skaldjur hos oss, idag blir det musslor! |
I Belgien kokas musslorna ofta i öl och serveras med pommes frites och majonnäs. Jag kokar musslorna i vin, steker potatisklyftor i ugnen och serverar en vitlöksaioli till.
2 portioner
- 1 nät musslor
- 2 msk olivolja
- 1 finhackad gul lök
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 morot, grovt hackad
- 2-3 kvistar bladpersilja
- 3 dl torrt vitt vin
Frites
- 2 bakpotatisar
- 3 msk olivolja
- flingsalt
Aioli
- 1 äggula
- 1 tsk fransk senap
- 1 tsk pressad citron
- ½ dl olivolja
- ½ dl olja med neutral smak
- 1 klyfta riven vitlök
- salt och malen vitpeppar
Gör så här:
- Börja med aiolin. Vispa ihop äggulan med senapen och citronsaften. Vispa i oljan. Börja med en liten mängd och vispa hela tiden. Smaksätt med vitlök, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisarna i långa klyftor och låt dem ligga i vatten en stund för att få bort en del av stärkelsen. Torka potatisen och lägg den i en ugnsform. Ringla över olivolja och strö på salt. Blanda runt och sätt in potatisen mitt i ugnen cirka 30 minuter.
- Borsta musslorna och ta bort skägget. Släng de musslor som inte stänger sig när de knackar dem mot bänkskivan.
- Fräs lök, vitlök och morötter i olja. Lägg i persilja och musslor. Rör runt och häll över vinet. Sätt på locket och koka cirka 5 minuter, tills musslorna öppnat sig. Kasta de musslor som fortfarande är slutna. Servera med potatisen, aiolin och ett glas vitt vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar