fredag 5 december 2014

Moules frites med aioli


Fredag betyder ofta skaldjur hos oss, idag blir det musslor!


I Belgien kokas musslorna ofta i öl och serveras med pommes frites och majonnäs. Jag kokar musslorna i vin, steker potatisklyftor i ugnen och serverar en vitlöksaioli till.





 

2 portioner

  • 1 nät musslor
  • 2 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 morot, grovt hackad
  • 2-3 kvistar bladpersilja
  • 3 dl torrt vitt vin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frites

  • 2 bakpotatisar
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 tsk pressad citron
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl olja med neutral smak
  • 1 klyfta riven vitlök
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här:

  1. Börja med aiolin. Vispa ihop äggulan med senapen och citronsaften. Vispa i oljan. Börja med en liten mängd och vispa hela tiden. Smaksätt med vitlök, salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisarna i långa klyftor och låt dem ligga i vatten en stund för att få bort en del av stärkelsen. Torka potatisen och lägg den i en ugnsform. Ringla över olivolja och strö på salt. Blanda runt och sätt in potatisen mitt i ugnen cirka 30 minuter.
  3. Borsta musslorna och ta bort skägget. Släng de musslor som inte stänger sig när de knackar dem mot bänkskivan.
  4. Fräs lök, vitlök och morötter i olja. Lägg i persilja och musslor. Rör runt och häll över vinet. Sätt på locket och koka cirka 5 minuter, tills musslorna öppnat sig. Kasta de musslor som fortfarande är slutna. Servera med potatisen, aiolin och ett glas vitt vin.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar