När vi bodde i Ystad brukade jag köpa lutfisksenap på klostrets julmarknad. Där satt en kvinna och rullade en senapskula i en keramikskål med bruna senapsfrön och senapsdoften var stark. Sedan dess är sådan senap ett helt oundgängligt tillbehör till lutfisken. Om man inte har någon senapskula går det bra att köra fröna i en liten mixer och tillsätta vatten lite i taget. En hög smal burk och en mixerstav går också bra. Det tar en stund men är värt besväret!
Ingredienser till 1 liten burk
- 100 g bruna senapsfrön
- ca 1½ dl vatten
Gör så här:
Lägg senapsfröna i en keramikskål eller liten mixer. Krossa fröna tillsammans med lite vatten. Fortsätt att tillsätta vattnet och krossa fröna tills du fått en grov senap med lagom krämig konsistens. Inga fler ingredienser om du ska ha senapen till lutfisken!Tips: Vill du smaksätta senap för att den ska passa till skinkan tillsätter du ättika, sirap och lite salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar