Mandelskorpor med saffran är en riktigt bra kaka till jul. Gott till kaffe, gott till glögg (doppa gärna skorporna i vit glögg i stället för det klassiska vin santo).
Ingredienser till ca 70 stycken
- 0,5 g saffran
- 1 msk whisky
- 200 g sötmandel
- 75 g rumsvarmt smör
- 3½ dl socker
- 3 ägg
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- rivet skal av en citron
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandeln med skal (5-10 minuter). Passa så att mandeln inte bränns. Hacka mandeln grovt.
- Lös saffran i lite whisky.
- Rör smör och socker poröst. Rör i äggen ett i taget. Rör ner saffranslösningen.
- Blanda i mjöl, bakpulver, mandel och citronskal.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 4 längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
- Ta ut längderna och sänk ugnsvärmen till 120 grader.
- Skär längderna i sneda bitar medan de är varma. Lägg tillbaka på plåten och torka i ugnen ca 45 minuter. Vänd skorporna efter halva tiden. Skorporna ska kännas torra.
Rulla ut till längder |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar