En riktig julkaka som kan ätas som den är eller förvandlas till en liten bakelse fylld med bär eller sylt och en klick vispad grädde eller crème fraiche.
Ingredienser till ca 30 kakor
- 100 g sötmandel
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 3½ dl vetemjöl
Gör så här:
- Skålla och skala mandeln. Mal mandeln.
- Rör smör och socker poröst. Blanda ner ägg och mandel.
- Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop degen.
- Låt degen vila i kylskåp en stund.
- Pensla under tiden de krusiga kakformarna med smält smör.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör en rulle av degen och dela den i 30 bitar som trycks ut i formarna.
- Picka kakbottnarna med en gaffel.
- Grädda kakorna mitt i ugnen 10-12 minuter.
- Stjälp upp kakorna medan de fortfarande är varma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar