Rimma torsken och servera med en klassisk vitvinssås, haricots verts och den rostade blomkålen.
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g torskrygg utan skinn
- ½ dl salt
- 5 dl vatten
- lite nymalen svartpeppar
- rapsolja (gärna smaksatt med citron) att ringla över
Blomkål
- ½ blomkålshuvuds
- skalet av ½ citron
- salt och nymalen svartpeppar
- rapsolja att ringla över
Sås
- 1 msk smör
- 1 liten finhackad schalottenlök
- 1 msk koncentrerad fiskfond
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl grädde
- ev 1 tsk maizena att reda av med
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Börja med såsen. Fräs schalottenlöken i smör utan att den tar färg. Blanda ner fond, vin och grädde. Låt såsen koka ihop några minuter. Sila såsen, smaka av med salt och peppar och red ev av med lite maizena.
- Dela torskryggen i 2 portionsbitar och lägg dem i en rimlag av salt och vatten. Låt torsken rimma ca 15 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Bryt sönder blomkålen i små buketter och lägg dem i en ugnsform. Riv över citronskal och ringla över lite rapsolja. Salta och peppra och baka i ugnen ca15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
- Torka av torskbitarna och lägg dem i en ugnsform. Ringla över lite olja och baka fisken i ugnen tills innertemperaturen är 48-50 grader (ca 15 minuter).
- Servera rätten tillsammans med några lättkokta haricots verts.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar