Med skållat mjöl får man den rätta täta konsistensen på brödet. Degen är tungarbetad och det sista mjölet knådas med fördel in på bakbordet. Lägg märke till de långa jäs- och gräddningstiderna!
Ingredienser till ett rejält bröd:
På kvällen- 5 dl kokande vatten
- 5 dl rågsikt
- 1 tsk stött eller mald kummin
Gör så här:
- Häll kokande vatten över rågsikt och kummin.
- Arbeta ihop till en kladdig deg. Strö lite mjöl över degen och plasta bunken. Låt stå över natten.
Nästa morgon:
- 1 dl vatten (37 grader)
- 25 g jäst
- ½ msk salt
- 2 msk mörk sirap
- ½ msk ättikssprit
- 7½ dl rågsikt
- 3-5 dl vetemjöl
Efter långa jästider dags för ugnen |
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet. Häll blandningen över degen från föregående kväll och rör om. Tillsätt sedan salt, sirap, ättikssprit och rågsikt.
- Arbeta degen kraftigt (går lättast i maskin). Låt degen jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
- Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen kraftigt, det sista knådar du in på bakbordet. Degen blir fast.
- Forma degen till ett slätt ovalt bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa under bakduk cirka 1 timme.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Nagga brödet med gaffel och pensla med ljummet vatten med lite olja eller smör i.
- Grädda brödet omkring 1½ timme. Pensla brödet på nytt och låt det svalna på galler inlindat i en bakduk.
- Skär inte i brödet förrän dagen därpå. Brödet går bra att frysa, men måste ha vilat ett dygn innan det hamnar i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar