onsdag 9 december 2015

Skånelimpa





Med skållat mjöl får man den rätta täta konsistensen på brödet. Degen är tungarbetad och det sista mjölet knådas med fördel in på bakbordet. Lägg märke till de långa jäs- och gräddningstiderna!

Ingredienser till ett rejält bröd:

På kvällen
  • 5 dl kokande vatten
  • 5 dl rågsikt
  • 1 tsk stött eller mald kummin

Gör så här:

  1. Häll kokande vatten över rågsikt och kummin.
  2. Arbeta ihop till en kladdig deg. Strö lite mjöl över degen och plasta bunken. Låt stå över natten.

Nästa morgon:

  • 1 dl vatten (37 grader)
  • 25 g jäst
  • ½ msk salt
  • 2 msk mörk sirap
  • ½ msk ättikssprit
  • 7½ dl rågsikt
  • 3-5 dl vetemjöl

Efter långa jästider dags för ugnen

Gör så här:

  1. Lös jästen i vattnet. Häll blandningen över degen från föregående kväll och rör om. Tillsätt sedan salt, sirap, ättikssprit och rågsikt.
  2. Arbeta degen kraftigt (går lättast i maskin). Låt degen jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
  3. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen kraftigt, det sista knådar du in på bakbordet. Degen blir fast.
  4. Forma degen till ett slätt ovalt bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa under bakduk cirka 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Nagga brödet med gaffel och pensla med ljummet vatten med lite olja eller smör i.
  7. Grädda brödet omkring 1½ timme. Pensla brödet på nytt och låt det svalna på galler inlindat i en bakduk.
  8. Skär inte i brödet förrän dagen därpå. Brödet går bra att frysa, men måste ha vilat ett dygn innan det hamnar i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar