tisdag 22 december 2015

Gravad lax




Gravad lax är en självklarhet på julbordet. Du gör den lätt och den är så mycket godare än de färdiggravade skivor som ligger i kyldisken. Glöm inte att laxen måste frysas innan eller efter gravning för att förstöra eventuella parasiter.

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé av mittbiten
  • 4 msksalt
  • 4 msk socker
  • 1 tsk grovmalen vitpeppar
  • 2 tsk krossad rosépeppar
  • 3 dl grovhackad dill

Gör så här:

  1. Ta bort eventuella småben på fisken. Dela filén i två jämnstora bitar.
  2. Blanda salt, socker, och peppar och gnid in laxbitarna med blandningen. Lägg ihop bitarna med dill emellan. Lägg tjock sida mot tunn sida och lägg fisken i dubbla plastpåsar. Ut med luften och låt fisken ligga i kylskåp 1½- 2 dygn. Vänd paketet några gånger under gravningen.
  3. Häll bort spadet och skrapa bort dill och peppar när laxen är klar, därefter kan du förvara den i kylen i en ny plastpåse.
  4. Skär tunna skivor på snedden eller lite tjockare rakt ner mot skinnet.
  5. Servera med hovmästarsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar