Gravad lax är en självklarhet på julbordet. Du gör den lätt och den är så mycket godare än de färdiggravade skivor som ligger i kyldisken. Glöm inte att laxen måste frysas innan eller efter gravning för att förstöra eventuella parasiter.
Ingredienser
- 1 kg laxfilé av mittbiten
- 4 msksalt
- 4 msk socker
- 1 tsk grovmalen vitpeppar
- 2 tsk krossad rosépeppar
- 3 dl grovhackad dill
Gör så här:
- Ta bort eventuella småben på fisken. Dela filén i två jämnstora bitar.
- Blanda salt, socker, och peppar och gnid in laxbitarna med blandningen. Lägg ihop bitarna med dill emellan. Lägg tjock sida mot tunn sida och lägg fisken i dubbla plastpåsar. Ut med luften och låt fisken ligga i kylskåp 1½- 2 dygn. Vänd paketet några gånger under gravningen.
- Häll bort spadet och skrapa bort dill och peppar när laxen är klar, därefter kan du förvara den i kylen i en ny plastpåse.
- Skär tunna skivor på snedden eller lite tjockare rakt ner mot skinnet.
- Servera med hovmästarsås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar