tisdag 8 december 2015

Fylld vetekrans

Den här klippta vetekransen passar bra på julens kaffebord!

Ingredienser till en krans

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 3/4 dl socker
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 7-8 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 2 dl mald sötmandel
  • 2 dl russin
  • 100 g suckat
Kavlad deg med fyllning

Pensling:

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker


Klipp med sax och vik flikarna åt höger och vänster

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt degspadet bli ljummet  (37 grader). Häll det över jästen i en bunke och rör om så att jästen löser sig. (Jag använder maskin, men det går bra att arbeta degen för hand.)
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och vetemjöl och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
  3. Ta upp degen på bakbordet, arbeta den smidig och kavla ut den till en avlång kaka.
  4. Rör samman smör socker och mandel till fyllningen och bred den över kakan.
  5. Strö över russin och suckat. Rulla ihop till en fast rulle och lägg den med skarven nedåt som en krans på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Klipp kransen med sax och lägg varannan flik åt höger och varannan åt vänster. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30 min).
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
  9. Grädda kransen mitt i ugnen cirka 20 minuter

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar