Den här klippta vetekransen passar bra på julens kaffebord!
Ingredienser till en krans
- 25 g jäst för söta degar
- 75 g smör
- 2½ dl mjölk
- 3/4 dl socker
- 1/4 tsk salt
- 1 tsk nymalen kardemumma
- 7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl socker
- 2 dl mald sötmandel
- 2 dl russin
- 100 g suckat
Kavlad deg med fyllning |
Pensling:
- 1 uppvispat ägg
- pärlsocker
Klipp med sax och vik flikarna åt höger och vänster |
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt degspadet bli ljummet (37 grader). Häll det över jästen i en bunke och rör om så att jästen löser sig. (Jag använder maskin, men det går bra att arbeta degen för hand.)
- Tillsätt socker, salt, kardemumma och vetemjöl och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
- Ta upp degen på bakbordet, arbeta den smidig och kavla ut den till en avlång kaka.
- Rör samman smör socker och mandel till fyllningen och bred den över kakan.
- Strö över russin och suckat. Rulla ihop till en fast rulle och lägg den med skarven nedåt som en krans på en plåt med bakplåtspapper.
- Klipp kransen med sax och lägg varannan flik åt höger och varannan åt vänster. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30 min).
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda kransen mitt i ugnen cirka 20 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar