lördag 6 december 2014

Laxsoppa




Den här laxsoppan gör jag på spillbitar som blir över när jag köpt en hel laxsida. Soppan är smakrik och för tankarna till det ryska köket. Servera med en klick smetana och ett gott bröd.

6 portioner

  • 500 g laxfilé
  • 4½ msk koncentrerad fiskfond
  • 1½ l vatten
  • 1 purjolök
  • 1 knippa slätbladig persilja
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1/4 rotselleri
  • 3 msk smör
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 20 urkärnade svarta oliver (gärna Kalamata)
  • 2 msk kapris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär laxen i kuber. Koka upp vatten med fiskfond, det gröna på purjolöken, stjälkarna av persiljan och den gula löken skuren i bitar. (Om du har skinn och ben från laxen - skölj väl och låt detta koka med.) Koka i 15 minuter.
  2. Strimla under tiden moroten, rotsellerin och det ljusa på purjolöken.
  3. Smält smöret i en stor kastrull och fräs grönsaksstrimlorna utan att de tar färg. Tillsätt tomatpuré och vitlöksklyftorna fint hackade. Sila ner fiskbuljongen och låt alltsammans koka i 10 minuter.
  4. Tillsätt laxkuberna, skivade oliver, kapris, hackad persilja och vin. Koka upp och låt sjuda tills fisken är klar (ca 5 minuter).
  5. Smaka av soppan med timjan, salt och peppar.
  6. Servera soppan het med en klick smetana på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar