Julrester! |
Idag gjorde jag pizza efter att ha tittat i kylskåpet. Julskinka, savoykål och ost bara låg där och väntade på pizzabaket! I stället för savoykål kan du ta den kål du har t ex grönkål eller till och med rödkål. Se bara till att kålen är mjukfräst innan du toppar pizzan med den.
Ingredienser till en pizza lika stor som ugnsplåten
- 1½ dl fingervarmt vatten
- 1½ msk mjölk
- 10 g jäst
- en nypa salt
- 1 tsk flytande honung
- 4 dl vetemjöl special
Tomatsås (räcker till dubbel sats, det som blir över sparas i frysen)
- 1 hackad gul lök
- 1 tunt skivad vitlöksklyfta
- 1 burk krossade tomater (välj en burk av god kvalitet)
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk hackad färsk oregano eller 2 tsk torkad
- salt och nymalen svartpeppar
- en nypa socker
- olivolja att fräsa i
Topping
- strimlad julskinka (ca 100 g)
- 1 pkt mozzarella (helst buffel)
- 1 dl riven lagrad ost (Västerbotten eller cheddar)
- en liten klyfta savoykål (eller några blad grönkål/rödkål)
- olivolja att fräsa i
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt salt, honung, mjölk och mjöl. Arbeta degen ordentligt minst 5 minuter med elvispens degkrokar. Plasta bunken och låt degen jäsa i cirka 40 minuter.
- Strimla kålen och fräs den mjuk i lite olivolja. Salta och peppra.
- Fräs lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med någon minut.
- Tillsätt tomater, oregano och en nypa socker. Koka samman i cirka 10 minuter. Mixa ihop med mixerstav och smaksätt med salt och peppar. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 250 grader. Baka ut degen och lägg den på bakplåtspapper som ligger på teflongaller (se tidigare pizzarecept) eller på en uppvärmd plåt.
- Bred ut tomatröran. Riv mozzarellan och lägg den ovanpå.
- Lägg på kål och strimlad skinka. Strö till sist över lite riven ost.
- Grädda pizzan i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar