lördag 13 december 2014

Storpirog



En storpirog med köttfärsfyllning som omväxling till paj och pizza. Serveras med en grönsallad och majonnässås smaksatt med italiensk salladskrydda.

5 portioner

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2 dl vatten
  • ½ ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt

Till fyllningen

  • 4 hg nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 hg färska champinjoner
  • 100 g riven ost
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • salt och nymalen svartpeppar

Till pensling

  • ½ ägg
  • 100 g riven ost

Majonnässås

  • ½ dl majonnäs av god kvalitet
  • 1 dl crème fraiche eller lättvispad grädde
  • 2 tsk italiensk salladskrydda

Gör så här:

  1. Börja med fyllningen så att den hinner svalna. Hacka och fräs löken i smör i en stekpanna. Blanda i köttfärsen och stek till en smulig massa. Skiva champinjonerna och låt dem steka med en stund. Blanda ner tomatpuré och de krossade tomaterna. Koka upp och låt koka en stund. Smaksätt med salt, peppar och riven vitlök. Dra pannan från plattan och blanda ner den rivna osten.
  2. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med vattnet och kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm (37 grader). Blanda med ½ uppvispat ägg och häll alltsammans över jästen. Tillsätt mjöl och salt och arbeta samman degen. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut degen till en stor cirkel. För över hälften på en smord plåt. Lägg på fyllningen och vik över resten av degen. Tryck ihop kanterna så att fyllningen inte rinner ut och låt pirogen jäsa under bakduk cirka 15 minuter.
  4. Pensla pirogen med resten av det uppvispade ägget och strö över grovt riven ost. Sätt plåten mitt i ugnen och grädda cirka 40 minuter.
  5. Blanda ihop ingredienserna till majonnässåsen och servera tillsammans med pirogen och en grönsallad.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar