onsdag 10 december 2014

Ramen





I Japan finns nog lika många ramenrecept som det finns kockar. Där finns många restauranger som bara serverar ramen - en snabb och värmande lunch. De enda ingredienser som måste finnas med är nudlar och en god buljong - det är buljongen som är hemligheten. Använd egengjord buljong eller smaksätt annars en buljong du gjort på färdig fond eller tärning. Sedan toppar du din ramen med valfritt kött, oftast kyckling eller fläskkött.

2 portioner

  • 2 små kycklingbröst
  • 175 g nudlar (det finns särskilda ramennudlar, men ta de nudlar du tycker bäst om)
  • ½ l god buljong
  • 1/4 dl japansk soja
  • en liten bit salladskål eller savoykål
  • 8-10 shiitakesvampar
  • ½ morot
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • lite sesamolja

Gör så här:

  1. Skär morot och lök i strimlor. Skiva vitlöken tunt. Koka upp buljongen tillsammans med morot, lök, vitlök och hälften av shiitakesvamparna. Låt sjuda i 30 minuter och tillsätt soja.
  2. Låt kycklingfiléerna koka med buljongen i 12 minuter. Bryn därefter kycklingen i stekpanna.
  3. Stek resterande shiitakesvampar i lite sesamolja.
  4. Strimla kålen fint.
  5. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
  6. Lägg nudlarna i två skålar. Skiva kycklingen och lägg ovanpå nudlarna. Häll över den heta buljongen och garnera med svamp och kål.
  7. Ät med pinnar och drick buljongen direkt ur skålen under ljudligt sörplande! (Detta för att kunna dricka buljongen riktigt het.) Eller ät helt enkelt buljongen med sked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar