måndag 15 december 2014

Julknäck

En klassiker på gottebordet!



Knäcken går också bra att göra i mikron, men då bara en halv sats åt gången. 7-8 minuter på högsta effekt.

Ingredienser till ca 85 st

  • 2 dl grädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 3/4 dl sötmandel
  • 3/4 dl ströbröd
  • ½ msk smör

Gör så här:

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad gryta. Koka upp. Rör inte i grytan de första 15 minuterna. Rör sedan lite då och då.
  2. Hacka mandeln, men inte för fint. Mandeln behöver inte skållas och skalas.
  3. Placera knäckformarna på en oljad plåt (så att de står stadigt).
  4. Knäcksmeten är klar när den klarar kulprovet - droppa lite smet i en kopp med kallt vatten och testa om den kan rullas till en kula.
  5. Rör ner mandelhacket och ströbrödet och värm massan. Rör allra sist ner smöret.
  6. Fyll knäckformarna. Använd två teskedar. Värm smeten igen om den blir för stel. Förvara knäcken i en burk med smörpapper mellan lagren. Ställ svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar