En klassiker på gottebordet! |
Knäcken går också bra att göra i mikron, men då bara en halv sats åt gången. 7-8 minuter på högsta effekt.
Ingredienser till ca 85 st
- 2 dl grädde
- 2 dl socker
- 2 dl ljus sirap
- 3/4 dl sötmandel
- 3/4 dl ströbröd
- ½ msk smör
Gör så här:
- Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad gryta. Koka upp. Rör inte i grytan de första 15 minuterna. Rör sedan lite då och då.
- Hacka mandeln, men inte för fint. Mandeln behöver inte skållas och skalas.
- Placera knäckformarna på en oljad plåt (så att de står stadigt).
- Knäcksmeten är klar när den klarar kulprovet - droppa lite smet i en kopp med kallt vatten och testa om den kan rullas till en kula.
- Rör ner mandelhacket och ströbrödet och värm massan. Rör allra sist ner smöret.
- Fyll knäckformarna. Använd två teskedar. Värm smeten igen om den blir för stel. Förvara knäcken i en burk med smörpapper mellan lagren. Ställ svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar