måndag 1 december 2014

Kumminbröd


Ett hållbart och saftigt bröd med lite syrlig smak


Ingredienser till 2 bröd

Fördeg

  • 25 g jäst
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 5 dl rågsikt

Nästa dag

  • 3½ dl fingerljummen mjölk
  • 2 msk olja med neutral smak
  • 1 msk salt
  • 1 msk stött kummin eller brödkryddor
  • 5 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl

Pensling

  • uppvispat ägg
  • hel kummin

Min snart 40 år gamla trotjänare knådar degen!



Lite knådning på bakbordet också.

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt rågsikt. Arbeta degen slät. Plasta bunken och låt fördegen jäsa i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Ljumma mjölken och tillsätt olja, salt och kummin. Slå blandningen över fördegen och rör om väl. Arbeta in mjölet efter hand. Börja med rågsikten. Arbeta degen blank och smidig. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda kraftigt.
  3. Dela degen i två delar och forma varje del till en slät limpa. Skåra varje limpa med 3-4 snitt på snedden med vass kniv. Låt bröden jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek (ca 30 minuter). Värm ugnen till 200 grader under tiden.
  4. Pensla bröden med ägg som vispats upp med några korn salt och lite vatten. Strö på kummin. Grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar