lördag 6 juli 2019

Kolja i ugn



Fin kolja i fiskdisken idag blev en god middag. Servera med nykokt färskpotatis och en fänkålssallad.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g koljafilé
  • ½ purjolök
  • 150 g fryst bladspenat, tinad
  • olja att fräsa i
  • salt och nymalen peppar
  • skalade färska räkor att toppa med (kan uteslutas)

Gratängsås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • smör att fräsa i
  • ½ fiskbuljongtärning
  • 1½ dl grädde
  • 1½ dl torrt vitt vin (kan ersättas med vatten och saften av ½ citron)
  • salt och nymalen peppar
  • 1-2 tsk majsstärkelse

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär fisken i bitar och lägg dem i en ugnsform. Salta och peppra.
  3. Strimla purjolöken och fräs den tillsammans med spenaten i olja. Lägg fräset på fisken.
  4. Fräs schalottenlöken i en klick smör utan att den tar färg. Rör ner grädde, mjölk, vin och smula ner buljongtärningen. Koka såsen i några minuter på låg värme. Smaka av med salt och peppar. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Koka ytterligare någon minut.
  5. Häll såsen över fisken och baka av den mitt i ugnen 10-15 minuter.
  6. Toppa eventuellt gratängen med nyskalade räkor inför serveringen.
  7. Servera med nykokt färskpotatis och en fänkålssallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar