Vetemjöl med fullkorn ger ett saftigt bröd. Bakat med surdeg ökar saftigheten och fördjupar smaken.
Ingredienser till 2 bröd
Fördeg
- 25 g rågsurdegsgrund
- 1 dl vatten
- 1 dl rågmjöl
Deg
- fördegen
- 5 dl vatten
- 400 g vetemjöl special fullkorn
- 350 g vetemjöl
- 1 msk salt
Redo för ugnen! |
Gör så här:
- Blanda surdegsgrunden med vatten och rågmjöl i en skål. Täck löst med lock och låt stå i rumstemperatur tills fördegen bubblat upp 8-10 timmar.
- Rör ihop fördegen med vatten och mjöl till en deg (5 minuter i en degblandare på låg hastighet, eller för hand). Tillsätt saltet mot slutet.
- Plasta bunken och låt degen jäsa i kylskåp över natten eller i rumstemperatur 6-8 timmar.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i 2 bitar.
- Vik ihop varje bit genom att vika kanterna mot mitten. Vänd bröden med den släta sidan upp och forma till två bröd genom att spänna degen med sidan av händerna.
- Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk i 1-2 timmar.
- Sätt ugnen på 230 grader varmluft. Ställ in en skål med vatten på botten av ugnen för att ge en fin skorpa.
- Strö lite mjöl över bröden och snitta dem. Sätt in plåten mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 210 grader och grädda i ca 30 minuter.
- Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar