måndag 8 juli 2019

Ljusa surdegsbröd



Vetemjöl med fullkorn ger ett saftigt bröd. Bakat med surdeg ökar saftigheten och fördjupar smaken.

Ingredienser till 2 bröd

Fördeg

  • 25 g rågsurdegsgrund
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rågmjöl

Deg

  • fördegen
  • 5 dl vatten
  • 400 g vetemjöl special fullkorn
  • 350 g vetemjöl
  • 1 msk salt

Redo för ugnen!

Gör så här:

  1. Blanda surdegsgrunden med vatten och rågmjöl i en skål. Täck löst med lock och låt stå i rumstemperatur tills fördegen bubblat upp 8-10 timmar.
  2. Rör ihop fördegen med vatten och mjöl till en deg (5 minuter i en degblandare på låg hastighet, eller för hand). Tillsätt saltet mot slutet.
  3. Plasta bunken och låt degen jäsa i kylskåp över natten eller i rumstemperatur 6-8 timmar.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela degen i 2 bitar.
  5. Vik ihop varje bit genom att vika kanterna mot mitten. Vänd bröden med den släta sidan upp och forma till två bröd genom att spänna degen med sidan av händerna. 
  6. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk i 1-2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 230 grader varmluft. Ställ in en skål med vatten på botten av ugnen för att ge en fin skorpa.
  8. Strö lite mjöl över bröden och snitta dem. Sätt in plåten mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 210 grader och grädda i ca 30 minuter.
  9. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar