torsdag 4 juli 2019

Kycklingfärsbiffar i tomatsås



Små biffar av kycklingfärs i tomatsås med kortpasta blir en god middag med italienska smaker.

Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g kycklingfärs (eller hönsfärs om du har turen att hitta det)
  • 1 äggula
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk vatten
  • några kvistar färsk oregano, hackade
  • salt och nymalen svartpeppar

Tomatsås

  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • ½ finhackad gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk passerade tomater och en hackad färsk tomat (eller 1 burk krossade tomater av god kvalitet)
  • en skvätt rött vin om du har en slatt över - uteslut annars
  • 1 tsk socker
  • salt och nymalen svartpeppar
  • chiliflakes
  • några kvistar färsk oregano, hackade
  • olivolja att fräsa i

Topping

  • strimlad färsk basilika
  • nyriven parmesan

Gör så här:

  1. Börja med tomatsåsen. Fräs hackad lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Häll i passerade tomater, vinet och den hackade färska tomaten. Tillsätt socker och en nypa chiliflakes. Smaka av med salt och peppar och koka ihop såsen under lock på svag värme i minst 30 minuter, gärna längre om du har tid.
  2. Blanda kycklingfärsen med äggula, ströbröd, vitlök, finskuren basilika och en skvätt vatten. Smaka av med salt och peppar.
  3. Forma små biffar (med vattensköljda händer) och stek dem i olivolja ett par minuter på varje sida.
  4. Lägg biffarna i tomatsåsen och låt dem koka klart cirka 10 minuter.
  5. Koka kortpasta (t.ex. penne) enligt anvisningen på förpackningen. Spara lite av pastavattnet. Låt pastan rinna av och blanda ner den i såsen med biffarna. Smaka eventuellt av med ytterligare salt och peppar. Späd med lite pastavatten om du tycker såsen är för tjock.
  6. Toppa grytan med färsk basilika och servera med nyriven parmesan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar