torsdag 20 juni 2019

Focaccia med oliver, soltorkad tomat och rosmarin



Idag ska vi ha minestrone till middag - en klassisk italiensk soppa. För att göra måltiden fullständig bakar jag focaccia till. Brödet är också gott på en buffé, varför inte på midsommarbuffén?


Ingredienser till ca 20 bitar

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl (gärna special)

Topping

  • 1 dl urkärnade kalamataoliver
  • ½ dl hackad soltorkad tomat i olja
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • ½ dl olivolja
  • 3 tsk flingsalt

Klart för ugnen!

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke (gärna hushållsmaskinens bunke). Läs upp jästen i lite av det fingerljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, honung och salt. 
  2. Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en lös deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 30 minuter.
  3. Klä en liten långpanna (ca 25 x 35 cm) med bakplåtspapper. Det går lättast om du först blöter pappret.
  4. Häll ut degen i långpannan och tryck ut den med mjölade händer. Låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  6. Gör många hål med fingrarna i brödet. Tryck ner oliver, rödlöksklyftor och soltorkad tomat.
  7. Ringla olivolja över brödet och strö över flingsalt och hackad rosmarin.
  8. Grädda brödet mitt i ugnen 10-12 minuten tills brödet fått fin färg.
  9. Låt svalna på galler under bakduk och skär det i ca 20 bitar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar