Idag ska vi ha minestrone till middag - en klassisk italiensk soppa. För att göra måltiden fullständig bakar jag focaccia till. Brödet är också gott på en buffé, varför inte på midsommarbuffén?
Ingredienser till ca 20 bitar
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- ½ dl olivolja
- 2 msk flytande honung
- 1 tsk salt
- 7 dl vetemjöl (gärna special)
Topping
- 1 dl urkärnade kalamataoliver
- ½ dl hackad soltorkad tomat i olja
- 1 liten rödlök
- 2 msk hackad färsk rosmarin
- ½ dl olivolja
- 3 tsk flingsalt
Klart för ugnen! |
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke (gärna hushållsmaskinens bunke). Läs upp jästen i lite av det fingerljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, honung och salt.
- Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en lös deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 30 minuter.
- Klä en liten långpanna (ca 25 x 35 cm) med bakplåtspapper. Det går lättast om du först blöter pappret.
- Häll ut degen i långpannan och tryck ut den med mjölade händer. Låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Gör många hål med fingrarna i brödet. Tryck ner oliver, rödlöksklyftor och soltorkad tomat.
- Ringla olivolja över brödet och strö över flingsalt och hackad rosmarin.
- Grädda brödet mitt i ugnen 10-12 minuten tills brödet fått fin färg.
- Låt svalna på galler under bakduk och skär det i ca 20 bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar