I jordgubbstider är dessa tarteletter perfekta, men du kan också göra dem med andra bär om du har tillgång till detta.
Ingredienser till 4 portioner
Mördeg
- 2 dl vetemjöl
- 1/4 dl florsocker
- 75 g kallt smör
- 1 äggula
- ev någon tsk kallt vatten
Vaniljkräm
- 2 dl standardmjölk
- 2 äggulor
- 1 msk strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk vaniljsocker
Topping
- färska jordgubbar
- florsocker (kan uteslutas)
Gör så här:
- Kör snabbt samman mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulan och kör ytterligare några sekunder tills degen precis går samman. Tillsätt ev några droppar vatten om degen verkar torr. Lägg degen i en plastpåse och in i kylen minst 1 timme.
- Gör under tiden vaniljkrämen. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud krämen på låg värme tills den tjocknar. Vispa hela tiden. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna - sätt kastrullen i kallt vatten och vispa då och då.
- Dela degen i 4 delar och kavla ut 4 tunna plattor. Kläd 4 formar med löstagbar botten. Tumma kanterna väl och nagga bottnarna med gaffel. Täck degen med aluminiumfolie och grädda i 175 grader cirka 10 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 5-8 minuter tills bottnarna fått fin färg.
- Låt bottnarna kallna helt och fyll dem med vaniljkrämen. Toppa med skivade jordgubbar. Pudra eventuellt över lite florsocker inför serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar