lördag 8 juni 2019

Tarteletter med jordgubbar






I jordgubbstider är dessa tarteletter perfekta, men du kan också göra dem med andra bär om du har tillgång till detta.


Ingredienser till 4 portioner

Mördeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1/4 dl florsocker
  • 75 g kallt smör
  • 1 äggula
  • ev någon tsk kallt vatten

Vaniljkräm

  • 2 dl standardmjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vaniljsocker

Topping

  • färska jordgubbar
  • florsocker (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Kör snabbt samman mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulan och kör ytterligare några sekunder tills degen precis går samman. Tillsätt ev några droppar vatten om degen verkar torr. Lägg degen i en plastpåse och in i kylen minst 1 timme.
  2. Gör under tiden vaniljkrämen. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud krämen på låg värme tills den tjocknar. Vispa hela tiden. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna - sätt kastrullen i kallt vatten och vispa då och då.
  3. Dela degen i 4 delar och kavla ut 4 tunna plattor. Kläd 4 formar med löstagbar botten. Tumma kanterna väl och nagga bottnarna med gaffel. Täck degen med aluminiumfolie och grädda i 175 grader cirka 10 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 5-8 minuter tills bottnarna fått fin färg.
  4. Låt bottnarna kallna helt och fyll dem med vaniljkrämen. Toppa med skivade jordgubbar. Pudra eventuellt över lite florsocker inför serveringen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar