måndag 10 juni 2019

Kimchi Fried Rice med bacon




Kimchi Fried Rice är ett bra sätt att ta vara på överblivet ris, men det ska helst vara ris av den japanska eller koreanska sorten,  Om du har överblivet långkornigt ris rekommenderar jag att du gör en Nasi Goreng i stället. Recept på Nasi Goreng finns här på bloggen!
I den här varianten använder jag bacon för att få lite rökt smak, men det går lika bra med andra köttrester eller helt vegetarisk med sojabönor. Kimchi och gochujangpasta hittar du på asiatiska hyllan i de flesta välsorterade mataffärer.

Ingredienser till 2 portioner

  • 100 g bacon i strimlor
  • 1 dl strimlad kimchi
  • ½ liten lök, hackad
  • 1 liten morot. hackad
  • 3 msk kimchispad
  • 1 msk ljus soja (koreansk eller japansk)
  • 1 msk gochujangpasta
  • 4 dl kokt japanskt eller koreanskt ris
  • rapsolja av neutral typ till stekning
  • 2 tsk sesamolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Topping

  • hackad salladslök
  • rostade sesamfrön
  • 2 stekta ägg

Gör så här:

  1. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja. Lägg i strimlad bacon och stek tills baconet är lätt brynt men inte knaprigt. 
  2. Tillsätt kimchi, lök. morötter, kimchispad, soja och gochujang. Stek i cirka 5 minuter tills alltsammans mjuknat och fått färg. 
  3. Tillsätt det kokta riset och rör om tills eventuella risklumpar delats upp, cirka 5 minuter.
  4. Salta, peppra och smaksätt med sesamolja.
  5. Stek äggen på ena sidan i lite rapsolja på ganska hög värme så att äggens kanter blir frasiga.
  6. Lägg upp det nystekta riset i två djupa tallrikar och toppa med ägg, rostade sesamfrön och hackad salladslök


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar